„Jarocińska Jadłodzielnia” to przedsięwzięcie w związku z realizacją zadania „Wielkopolskie Jadłodzielnie” współfinansowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025″.
Celem Jarocińskiej Jadłodzielni jest wsparcie inicjatyw mieszkańców na rzecz ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Gminie Jarocin.
Jadłodzielnia to kontener, w którym znajdują się lodówka oraz regał. Każdy może zostawić tu żywność, którą posiada w nadmiarze, której nie jest w stanie sam spożytkować, oraz każdy może poczęstować się pozostawioną żywnością. Produkty można zostawiać i zabierać przez 7 dni w tygodniu 24 godziny na dobę.
Całość zadania wyniosła 35000 zł
w tym: 25000 zł stanowi dotacja Samorządu Województwa Wielkopolskiego natomiast
10000 zł to wkład własny z budżetu Gminy Jarocin.
Jadłodzielnia jest zaopatrzona w regulamin, którego należy przestrzegać. Można tam zostawić produkty, których kupiło się za dużo i są w opakowaniu, produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia, produkty zapakowane w pojemnikach z etykietą, a także własne wyroby z datą przygotowania oraz nabiał. W Jadłodzielni nie wolno natomiast zostawiać wyrobów alkoholowych, surowego mięsa, produktów z niepasteryzowanego mleka, potraw zawierających surowe jaja, produktów napoczętych, a także takich, które przekroczyły termin przydatności do spożycia, mają oznaki popsucia oraz miały kontakt z odpadami spożywczymi lub komunalnymi.